kontakti
Tajništvo:
(05) 73 12 444
Servis:
(05) 73 12 456
Fax:
(05) 73 12 442
argent
datalab
novice
Podjetje Roxorz informatika d.o.o. je bilo izbrano DATALAB partner leta 2007.
Video nadzor Natisni
4-command_centre
Oprema video-nadzornih sistemov je v zadnjih letih najhitreje napredovala. Hkrati z razvojem tehnologije so tudi cene opreme postale zelo sprejemljive. Bistvena prednost današnjih video-nadzornih sistemov je nadomeščanje analogne tehnologije z digitalno. O time-laps rekorderjh, multiplekserjih, preklopnikih in quad elementih zato ne bomo pisali, saj je to tehnologija prejšnjega tisočletja. Danes se za arhiviranje uporabljajo digitalni snemalniki, ki jim bomo posvetili več pozornosti.

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA IN ODGOVORI

1. Ali naj vgradimo barvne ali črno-bele kamere?
Pri izbiri tehnologije kamer je vedno vprašanje, s kakšnim namenom želite uporabljati video-nadzorni sistem. V primeru, da se zahteva razpoznavnost, (barva las, barva vozila...) je smiselna uporaba barvnih kamer. Če pa želite samo spremljati dogajanje, frekventnost, zadostujejo črno-bele kamere. Potrebno je tudi vedeti, da črno-bela kamera za svoje delovanje potrebuje veliko manj svetlobe kot barvna. Današnja tehnologija omogoča uporabo »day-night« kamer, ki ob nastavljivi osvetlitvi iz barvnega delovanja  avtomatsko preklopijo v črno-belo.

2. Kako so elementi povezani?
V veliki večini primerov uporabljamo za povezavo izključno koaksialni kabel RG-59/U.

3. Kakšna bo slika ponoči?
Vsaka kamera potrebuje za delovanje osvetlitev. V temi se neglede na tehnologijo ne bo videlo nič, zato je zagotovitev ustrezne osvetlitve nujna. Črno-bele kamere tipično zagotavljajo sliko do 0.01 luxa, barvne pa do 0.5 luxa.

4. Kako lahko razpoznam osebo?
Za zagotovitev razpoznavnosti naj bo slika zgornjega dela osebe vsaj čez 1/4 zaslona.

5. Kako zahtevna je uporaba digitalnega snemalnika?
Čeprav se sliši ime naprave zelo zahtevno, je uporaba enostavna. Glavni meni za uporabo je pri veliki večini sistemov izredno enostaven in ne zahteva nobenega posebnega znanja ali izkušenj.

6. Koliko se bo vgrajena kamera videla?
Sam izgled video-nadzornega sistema je v veliki meri odvisen od izbire kamer. Robustna zunanja kamera v ohišju bo gotovo vzbudila pozornost, hkrati pa delovala kot odlično preventivno sredstvo. Danes so na trgu tudi zunanje kamere, ki so velike samo nekaj centimetrov in omogočajo skoraj nevidno vgradnjo. Torej je vidnost kamer v veliki meri odvisna od vaše izbire. Majhne dimenzije kamer omogočajo izgradnjo sistema, ki ga ne opazi nihče.

7. Ali naj uporabim opozorilno nalepko?
Uporaba opozorilne nalepke, da je objekt opremljem z video-nadzornim sistemom, je zakonsko obvezna. Od izvajalca sistema jo zato vedno zahtevajte in nalepite ob vstopu v objekt. Poleg tega, da zadostite zakonu, deluje tudi preventivno.