kontakti
Tajništvo:
(05) 73 12 444
Servis:
(05) 73 12 456
Fax:
(05) 73 12 442
argent
datalab
novice
Podjetje Roxorz informatika d.o.o. je bilo izbrano DATALAB partner leta 2007.
Alarmni sistemi Natisni
samsung_1650_2_200Danes najpogostejša in najbolj razširjena oblika varovanja so protivlomni sistemi. Vsak protivlomni sistem sestavljajo: senzorji, centrala, tipkovnica in sirena. Ker je učinkovitost sistema v veliki meri odvisna od vsake posamezne komponente, je smiselno predstaviti vsak del posamično.

KAKO IZBRATI USTREZNO OPREMO?

Pri izbiri ustreznega alarmnega sistema je potrebno največ pozornosti posvetiti alarmni centrali. Alarmna centrala je del alarmnega sistema, ki mora zadostiti vašim željam in potrebam varovanja. Zato se ob odločitvi za nakup sistema vedno vprašajte:
• koliko senzorjev bo v sistemu (število senzorjev, ki bodo v sistemu, neposredno vpliva na velikost centrale oz. število področij, ki naj jih alarmna centrala ima)
• število uporabnikov (smiselno je, da ima vsak uporabnik svoje geslo)
• število particij (ali naj sistem deluje kot več samostojnih sistemov – zaščita stanovanjskega in poslovnega dela...)
• način komunikacije ob alarmu (vgrajen komunikator, možnost klica nadzornega centra ali privatne telefonske številke)
• število tipkovnic ( v primeru večjega števila vstopov v objekt mora biti sistem sposoben krmiliti več tipkovnic)
• spomin dogodkov (kakšna je zahteva po spominu dogodkov, koliko zadnjih dogodkov naj centrala beleži)
• razširljivost sistema (ali bo potrebno sistem v prihodnje razširiti, možnost povečevanja števila področij s pomočjo razširitvenih modulov, povečanje števila particij...

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA IN ODGOVORI

1. Kako bo vidna vgradnja žičnega alarmena sistema?
V primeru predinstalacije ali obstoječih cevi v objektu, kablov za priklop elementov alarmnega sistema praktično ne boste videli. V primeru, da ni pripravljene predinstalacije in elektrika v objektu ni speljana po ceveh, je dela nekoliko več, vendar profesionalni monter vedno najde možnost, da je dodatna instalacija očem prikrita (zaključne letvice, stari zračniki, koncentriranje elementov v točki...)

2. Kako dolgo deluje sirena v primeru vloma?
Čas delovanja sirene pri alarmnih sistemih je nastavljiv od ene do šest minut.

3. Ali je možen klic na GSM telefon?
DSC alarmne centrale imajo vgrajen komunikator, ki vas pokliče tudi na mobilni aparat. Telefonsko številko se enostavno vnese pri programiranju centrale.

4. Kako zaščititi prostor, če so v njem domače živali?
V primeru hišnih ljubljenčkov je vgradnja senzorjev premika nekoliko kritična. Prostor, v katerem se sprehaja pes, lahko zaščitimo s senzorji, ki so prilagojeni, da ne zaznavajo premikov do višine 1.2m in objektov do dolžine 60 cm. Senzor pa v nobenem primeru ne sme biti obrnjen proti stopnicam ali vratom – če ima pes navado odpiranja kljuk in skoči, ga bo senzor zaznal. V primeru, da je v prostoru mačka, ne uporabljajte senzorjev premika, zaradi nepredvidljivost gibanja (skoki na zavese, omare... ) ampak vstop v prostor zaščitite z magnetnimi kontakti in senzorjem loma stekla.
dsc_system2_200
5. Kako smo obveščeni o proženem alarmu v objektu?
Če je na objektu prisotna telefonska linija, vas bo alarmni sistem v primeru vloma poklical na vaš telefon. V kolikor telefonske linije ni, je edina možnost vgradnja dodatnega pozivnika, ki prenaša signal preko GSM omrežja.

6. Kam se vgradijo senzorji?
Kot smo omenili že v uvodu, s senzorji običajno zaščitimo vstope v objekt in prostore, ki povezujejo posamezne etaže. Vsak objekt je nekoliko specifičen in splošnega pravila ni. Na podlagi tlorisa, vaših želja in obstoječe ali predvidene opreme v prostorih je enostavno določiti natančne pozicije.

7. Kje je vgrajena alarmna centrala?
Alarmna centrala je skrita. Dostop do nje ni potreben. V primeru, da gre za novogradnjo, je centrala lahko vgrajena podometno. V primeru naknadne vgradnje je centrala na dobro varovanem mestu v notranjosti objekta.

8. Kaj se zgodi v primeru izpada omrežne napetosti?
Vse alarmne centrale imajo vgrajen akumulator, ki omogoča normalno delovanje tudi brez omrežne napetosti. Čas samostojnega delovanja je seveda odvisen od njegove kapacitete, ki se prilagodi glede na število elementov sistema.

9. Časi za vstop in izstop?
Čas, ki je na voljo ob vstopu v objekt za izklop sistema je poljubno nastavljiv.

10. Kakšen je signal v primeru klica na mobitel?
Pri DSC alarmnih sistemih boste zaslišali zvok sirene.

11. Kako lahko pridobimo ponudbo?
Dobro in zanesljivo ponudbo lahko dobite šele po ogledu objekta. Ogledi so običajno brezplačni, pokličite katero od varnostnih služb ali podjetje, ki se ukvarja s tehničnim varovanjem in zahtevajte pripravo konkretne ponudbe.